07 Απρ Γίγαντες φούρνου
Υλικά για μελωμένους γίγαντες στο φούρνο
• 500 γρ. φασόλια γίγαντες
• 2 φύλλα δάφνης
• 1 φλ. ελαιόλαδο
• 700 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες ή 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια με τους χυμούς τους, τα οποία ψιλοκόβετε κονκασέ
• 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
• 2 καρότα κομμένα σε φέτες
• 1 κλων. σέλερι ψιλοκομμένο
• 2 σκελ. σκόρδο (κομμένες σε φέτες)
• 1/2 ματσ. μαϊντανός
• 2 φλ. νερό
• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία :
1. Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό και τους αφήνουμε όλη την νύχτα.
2. Την επόμενη ημέρα, τους ξεπλένουμε καλά, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (ξαφρίζοντάς τους), για περίπου 40 λεπτά.
3. Τους στραγγίζουμε, και τους βάζουμε μέσα σε ένα πυρέξ
4. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο, σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το κρεμμύδι και
το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά.
5. Προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλερι και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 ακόμα λεπτά μέχρι να μαραθούν.
6. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το μαϊντανό και αλάτι, πιπέρι.
7. Βράζουμε για 10 λεπτά, και περιχύνουμε με αυτή τους γίγαντες.
8. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καθώς και 1 φλιτζάνι νερό.
Για το ψήσιμο
– Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, περίπου για 45 λεπτά, μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους και να μελώσουν .Το σιγανό μαγείρεμα μελώνει και χυλώνει τους γίγαντες.
– Εάν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό κατά την διάρκεια του ψησίματος, προσθέτουμε βραστό νερό για να μην κόβεται ο βρασμός τους
– Τους σερβίρουμε ζεστούς και συνοδεύουμε με ελιές και ψωμάκι.